Fasadmålning

Erfarna specialister på att måla fasader

Vi har lång erfarenhet av fasadmålningar och våra specialister vet precis hur man ska gå tillväga för att slutresultatet ska bli bra. En snygg fasad målad av kompetenta målare skapar trivsel och håller längre! Här berättar vi mer om fasadmålning.

Att ha en nymålad och välskött fasad är inte bara en estetisk fråga. Visst vill man att villan, fritidshuset eller fastigheten ska se fin och fräsch ut, men hållbarheten är precis lika viktig. Här handlar det om att se till att röta och mögel inte får någon möjlighet att frodas.

fasadmålning

Viktigt att välja rätt färg

Färgvalet är självklart viktigt. Har du svårt att bestämma dig för en specifik kulör? Vill du ha en klassisk känsla på huset så kanske du väljer falurött eller någon annan färg. Många söker en gul färg som inte är alltför skrikig. Andra väljer en modern fasadkulör som ger ett tuffare intryck som svart eller grått.

Att måla om en träfasad på ett hus är ett omfattande arbete. Därför är det viktigt att planera och förarbeta noga innan man kör igång. Oavsett om du ska måla obehandlat eller på trä som tidigare är målat så är det viktigt att färgen får chansen att fästa ordentligt. Det viktigaste är därför att virket är rent och torrt. Har obehandlat trä varit oskyddat en längre tid så kan det börja brytas ned och få en gråaktig yta. Du måste då borsta träet med en stålborste innan du impregnerar det.

Viktigt att tvätta tidigare målat trä

Är fasadens yta målad sedan tidigare så bör man rengöra med ammoniaklösning eller målartvätt. Det är också bra att skrapa medan träet är blött, vilket gör det enklare då. Träet bör dock torka först innan man börjar måla.

En träfasad som inte har underhållits på ett tag kan ha drabbats av alger, röta eller mögel. Dessa ytor bör skrubbas med ett speciellt medel som är desinfekterande. Målar du en tidigare målad fasad, rekommenderar vi att du använder samma färgtyp som när fasaden målades tidigare.

Svårt att föreställa sig slutresultatet

Det är ofta svårt att föreställa sig hur en färg kommer att fungera, hur den kommer att förändra utseendet på huset och fasaden. Vi kan hjälpa dig, vi har kunskaperna som gör att vi kan göra en bedömning av vad som kommer att fungera. Det går numera även att välja färg med hjälp av datoranimationer.

Det är även viktigt att tänka på att träfasader sällan är helt släta. Vill man att färgen ska gå över skarvarna mellan bräderna och bilda ett homogent ytskikt, så är det bäst att måla med en pensel. För detta finns det speciella så kallade fasadpenslar som är breda, tjocka och täta. Komplettera med ett par runda anstrykare i passande storlekar så kommer målningen att gå bra.

Professionell fasadmålning som höjer värdet på huset